субота, 23. март 2024.

Шапић: Опозиција ћути док „Прогласовци” Грухоњић, Лалић и Кесић пропагирају антисрпску политику

Очигледно је да су недавне изјаве Динка Грухоњића, Ане Лалић и Зорана Кесића биле антиспрске и штетне по очуваање националног интереса. Требало би да се опозиција огради од таквих ставова и покаже да је спремна да заштити српске интересе. Међутим, где је Милош Јовановић да се огради од тог Кесића који је портпарол „Прогласа”? Где је Драган Ђилас да исто то уради? Где су ти припадници опозиције да се ограде од тога што се десило у Дубровнику? Да кажу: „Ми смо против Вучића, Шапића, Дачића и ове власти, али не можемо да будемо против рођене државе и рођеног народа нити да подржавамо људе који промовишу геноцидну политику спровођену у НДХ”. Да ли се неко од читаве те опозиције оградио од Кесића и од Лалићеве? Је ли се оградио неко од Аиде Ћоровић која каже да ће врх државе бити мртав уколико падне са власти? Да ли је неко из опозиције осудио такав говор? Није. Овде се о томе ради, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић гостујући на ТВ Пинк.

– Подсетићу на изјаву Динка Грухоњића који се пореди са Динком Шакићем, озлоглашеним управником логора у Јасеновцу у којем је страдало више стотина хиљада Срба. Он излази у јавност и прво отворено каже како су Војвођани једини остали са Србима у држави и како ће српске православне цркве претворити у дискотеке и пабове… Постављам питање: Хоћемо ли ми као друштво да заузимамо став о тој антисрпској политицији која постаје мејнстрим политика у одређеним медијима? Не постоји земља на свету која би толерисала овакву аутодеструкцију и сецесионизам – изјавио је Шапић.

Недостатак осуде оваквих изјава, рекао је Шапић, само дубље подрива ситуацију у друштву.

– Након завршених избора у децембру рекао сам да је у овом моменту мање важно ко ће да води Београд, али да не смемо да дозволимо да се наше политичке различитости претварају у урушавање друштва и државе. Уколико будемо користили овакве ситуације да се међусобно свађамо и оптужујемо, уколико их користимо да бисмо увлачили странце да решавају наше унутрашње проблеме, ја се бојим да би, не дај боже, могдо да дође до неког већег сукоба. Ми, Срби, морамо да заузмемо заједнички и јасан став по питању националних тема. Београд мора да има српског градоначелника са јасном српском политиком. И зато ћу увек бранити било ког Хрвата ако је угрожен, али да браним Србе који урушавају уставно-правни поредак, то сигурно нећу – истакао је Шапић.

Осврнувши се на трагични догађај који се јуче десио у Москви, рекао је да је то последица геополитичких дешавања у свету.

– Изражавам најдубље саучешће руском народу и грађанима Москве. Морамо бити свесни да безбедност у читавом свету, па и у Београду, зависи од геополитичких дешавања у свету. С друге стране, учинићемо све да Београд остане најбезбеднији главни град у овом делу Европе. Београд јесте сигуран и безбедан по свим параметрима. На томе ћемо континуирано радити и тако што ћемо поставити комунално-безбеносне станице, којих ће на територији града бити 102. Наше службе ће на тај начин надзирати, између осталог, и школе и вртиће, али и водити рачуна о безбедности у читавом граду – закључио је Шапић.