недеља, 24. март 2024.

Никодијевић положио венац на спомен-обележје на Стражевици

Члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић положио је данас венац на спомен-обележје „Гласник са Стражевице” поводом обележавање 25. годишњице почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију 1999. године.

Никодијевић је том приликом истакао да се данас, 25 година након почетка злочиначке НАТО агресије, сећамо свих невиних жртава које су животе изгубили у тој агресији.

– Данас на Стражевици, као и сваке године до сада, одајемо почаст свима који су те 1999. године положили животе у одбрани своје земље. Почаст одајемо баш на месту где је у Београду пала прва бомба. СР Југославија је била једина европска земља на заласку 20. века која је бомбардована након Другог светског рата. Наш народ је у духу наше слободарске традиције поново платио цену непристајања на ултиматуме – рекао је Никола Никодијевић.

Он је подсетио да је патриотизам начело наше слободарске традиције, а Стражевица је свакако један од симбола нашег патриотизма.

– Ово место је због своје војно-стратешке важности било најчешћа мета ваздушних напада. На овом месту су заставници прве класе Властимир Лазаревић и Владимир Вујовић под налетом бомби несебично дали животе за одбрану свог града и земље. Ушли су у историју заједно са многима који су тих дана били на патриотској дужности – истакао је Никодијевић.

Свака озбиљна држава и друштво чувају прошлост од заборава и у томе виде предуслов боље будућности, порука је Николе Никодијевића.

Он је истакао да време иза нас није избледело, а камоли избрисало сећање на недужне цивиле, разорену инфраструктуру и све оно са чиме смо се као народ суочавали 78 дана.

Венце су положили у име Владе Србије министар без портфеља Ђорђе Милићевић, представници Војске Србије, Општине Раковица, удружења бораца, породица погинулих, борачких организација, основних и средњих школа и политичких странака.